Zwangerschaps-, Bevallings-, Vaderschaps-, Kraam-, en Ouderschapsverlof? Hoe zit dat nou?

Als je zwanger bent en werkt of een uitkering krijgt, heb je recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. Maar er bestaat ook zoiets als bevallingsverlof, vaderschapsverlof, kraamverlof en ouderschapsverlof. Hoe zit het nou precies? Je leest er alles over in deze blog.

Zwangerschapsverlof en Bevallingsverlof

Zwangerschapsverlof is verlof dat vrouwelijke werknemers krijgen tijdens hun zwangerschap. Dit geldt ook voor vrouwen die een een WW-, WIA- of Ziektewet-uitkering hebben van het UWV. Vier of zes weken voor de uitgerekende datum ga je met zwangerschapsverlof. Vanaf het moment dat je bent bevallen, gaat de dag erna het bevallingsverlof in en duurt minstens tien weken. Ook als je baby later dan de uitgerekende datum wordt geboren. Wat je minder aan zes weken zwangerschapsverlof opneemt, tel je op bij je bevallingsverlof. 

Lees ook:
Zwangerschaps- en bevallingsverlof op Wikipedia
Zwangerschaps-en bevallingsverlof op Rijksoverheid.
Zwangerschapsverlof op het Juridische Loket.

Hoe bereken je je totaal verlof?

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof samen duren minstens zestien weken. Als je baby eerder wordt geboren, dan tel je de verlofdagen op bij je bevallingsverlof en blijft de totale verlofperiode zestien weken. Als je baby later wordt geboren, dan tel je de dagen tussen geboorte en uitgerekende bevallingsdatum op bij de termijn van zestien weken. De totale verlofperiode duurt dan langer dan zestien weken. Als je baby langer dan een week in het ziekenhuis heeft gelegen, heb je recht op extra bevallingsverlof. Snap je het nog? Deze handige zwangerschapsverlof-calculator rekent het automatisch voor je uit.

Voorbeeld:
Uitgerekend op 25 oktober 2017.
Vier weken voor de uitgerekende datum ga je met zwangerschapsverlof.
28 september 2017 is de eerste dag van je verlof.
17 januari 2018 is de laatste dag van je verlof.

Bevallen voor je uitgerekende datum:
Bevallen op 11 oktober 2017.
Bij eerder dan de verwachte bevallingsdatum wordt het resterende zwangerschapsverlof bij het bevallingsverlof opgeteld. De totale duur van het zwangerschaps- en bevallingsverlof blijft hiermee gelijk.

Bevallen na je uitgerekende datum:
Bevallen op 1 september.
24 januari 2018 is de laatste dag van je verlof.
Later dan de verwachte bevallingsdatum, heeft geen invloed op de gekozen duur van het bevallingsverlof. De totale duur van het zwangerschaps- en bevallingsverlof wordt langer.

Zwangerschaps- en bevallingsuitkering

Heb je werk of ontvang je een uitkering? Dan heb je recht op een zwangerschapsuitkering. En na de bevalling krijgt je een bevallingsuitkering. Jouw werkgever of uitkeringsinstantie vraagt de zwangerschaps- en bevallingsuitkering in een keer aan. Dit gebeurd maximaal vier en minimaal twee weken voor de ingangsdatum van jouw zwangerschapsverlof. Als je zwanger bent van een meerling dan gelden er aangepaste regelsDe zwangerschaps- en bevallingsuitkering is 100% van je dagloon. De zwangerschaps- en bevallingsuitkering wordt meestal betaalt aan je werkgever.

Lees ook:
Ik ben zwanger en ik heb een werkgever op UWV.
Ik ben zwanger en heb een uitkering op UWV.

Kraamverlof

Kraamverlof wordt ook regelmatig vaderschapsverlof genoemd. Echter is anno 2017 kraamverlof een meer omvattende term. Het is bedoeld voor de partner (m/v) van de vrouw die is bevallen, zodat deze de eerste twee dagen van de kraamtijd kan helpen. Kraamverlof bestaat uit twee dagen betaald verlof. Voor het bijwonen van de bevalling of voor het aangeven van de geboorte op het gemeentehuis hoef je geen kraamverlof op te nemen. De tijd die je hiervoor moet vrij nemen valt onder het calamiteitenverlof. Vanaf 2019 wordt mogelijk het kraamverlof uitgebreid naar vijf dagen betaald verlof.

Lees ook:
Vaderschapsverlof.
Vaderschapsverlof, waar heb je recht op?
Kraamverlof en partnerverlof op Rijksoverheid.
Kraamverlof op Wikipedia.

Ouderschapsverlof

Naast twee dagen betaald kraamverlof, heb je na de bevalling van je partner ook recht op drie dagen onbetaald ouderschapsverlof per kind. Dit betekent dat je bij een tweeling zes dagen (onbetaald) ouderschapsverlof mag aanvragen. Dit verlof wordt ook wel partnerverlof genoemd. Het is een wettelijke regeling die is bedoeld om ouders de mogelijkheid te geven om tijdelijk minder te gaan werken. Je kunt dit opnemen bij een kind tot acht jaar. Beide ouders hebben ieder recht op zesentwintig keer het aantal werkuren per week. De afspraken in je arbeidsovereenkomst over bijvoorbeeld werkzaamheden en aantal werkuren veranderen niet. Het verlof is onbetaald, maar sommige werkgevers betalen het loon (gedeeltelijk) door.

Lees ook:
Ouderschapsverlof.
Ouderschapsverlof op Wikipedia.
Ouderschapsverlof op Rijksoverheid.

Toen ik zwanger was van Mika, wilde ik na de bevalling zo snel mogelijk weer aan het werk. Ik zei letterlijk tegen mijn man “ik ga niet thuis blijven voor dit kind”. In mijn volgende blog lees je over mijn zwangerschaps- en ouderschapsverlof.

Ook iets te delen? Geef hier je reactie!

Like mijn Facebook pagina om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs, toffe vlogs en leuke GiveAways

 

Bitnami