Ramadan? Waarom? Mag je ook niet drinken?

Inmiddels is de Ramadan ruim anderhalf week begonnen. Ramadan is een bijzondere maand voor moslim broeders en zusters. Als kind deed ik af en toe een uurtje mee met het vasten samen met mijn ouders. Zo kreeg ik de magie van de Ramadan mee. Als ik ‘s nachts wakker werd dan liep ik naar de woonkamer. Daar zag ik mama, papa en mijn broer samen eten. Waarom was ik niet uitgenodigd voor dit middernacht festijn? Ik was best een beetje jaloers hierop.

Toen ik 12 jaar was deed ik volledig mee met de Ramadan tot aan mijn zwangerschap en borstvoedingsperiode. Na 3 jaar niet gevast te hebben doe ik sinds vorig jaar weer mee aan de Ramadan. Elk jaar krijg ik van geïnteresseerde uit mijn omgeving vragen over het vasten en de maand Ramadan. Daarom geef ik jou hieronder antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is Ramadan?

Ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender. Het is de maand van inkeer. Tussen dageraad, ruim vóór zonsopkomst, en zonsondergang wordt er gevast. Vasten is een van de vijf zuilen van de Islam

Waar staat de Ramadan voor?

Vele denken dat de enige reden dat moslims vasten is, om inlevingsvermogen in de armen te versterken. Moslims vasten in de heilige maand Ramadan om hun Taqwa en Imaan te vergroten. Taqwa betekent Godsbewustzijn en Imaan betekent het geloven en praktiseren van de Islam.

Waarom Ramadan?

Ramadan is een maand van bezinning waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Volgens de Islam kan met vasten eigenschappen aan worden geleerd zoals discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing. Elke dag dat je vast is een overwinning.

Moeten alle moslims vasten?

Voor zieken, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen tijdens de menstruatie, soldaten in oorlogstijd, jonge kinderen, reizigers en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid of vertragend werkt op herstel van een ziekte, wordt een uitzondering gemaakt. Zij hoeven niet te vasten. In dit geval ‘koop’ je het vasten af door zakat (aalmoes) te geven aan de armen. Het inhalen van het vasten wordt (indien dat mogelijk is) aangemoedigd.

Mag je ook niet drinken?

Tijdens het vasten onthouden moslims zich van eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap. Daarnaast is liegen, schelden, kwaadspreken en vloeken tijdens de ramadan extra kwalijk.

Is Ramadan elk jaar weer in dezelfde periode?

Elk jaar begint de Ramadan op een iets andere datum. De islamitische maankalender loopt namelijk elf dagen uit de pas met de westerse jaartelling. Daardoor vallen het begin en het einde van de Ramadan (en alle andere islamitische feestdagen) gerekend naar onze kalender elk jaar ongeveer anderhalve week vroeger in het jaar.

Eet je alleen maar suiker tijdens het Suikerfeest?

Dit is een van de leukste vragen die ik ooit heb gekregen. De vastenperiode duurt 29 of 30 dagen en de afsluiting vindt plaats bij het begin van de volgende maand. Over de hele wereld wordt met veel vreugde Eid al Fitr gevierd. Een andere naam voor Eid al Fitr is Suikerfeest. De naam is afkomstig uit het Turks, waar het Şeker Bayramı genoemd wordt. Suiker legt nadruk op de zoete spijzen die tijdens het feest gegeten worden.

Heb jij gevast tijdens je zwangerschap en borstvoedingsperiode?

Nee. Ik wilde volledig focussen op mijn lichaam, baby, zwangerschap & het geven van borstvoeding. Om deze reden heb ik ervoor gekozen om niet te vasten. Echter komt elke zwangere moslima in de Ramadan voor de vraag te staan: “ga ik vasten of niet”? Een zwangere vrouw heeft islamitisch gezien zowel het recht om te vasten, als het recht om gebruik te maken van de gegeven vrijstelling op basis van haar welzijn en/of dat van haar kind. Om jezelf antwoord te geven op deze vraag raad ik je aan te onderzoeken wat jij echt wilt. En niet wat de omgeving van jou verwacht.

Hoe kan ik het beste onderzoeken of ik wel of niet ga vasten tijdens mijn zwangerschap en borstvoedingsperiode?

Aziema Fatima is Coach, Doula & Verloskundige in opleiding. Zij heeft een aantal blogs toegewijd aan wel of niet vasten als je zwanger bent tijdens de Ramadan. In deze blogs onderzoekt ze wat het effect is van het vasten op het zwangere lichaam. Haar argumenten zijn volledig onderbouwd en gebaseerd op verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Daarnaast kan je deze maand gratis haar e-boek dowloaden over borstvoeding in de heilige maand Ramadan.

aziemafatimacom

Lees ook:
Ramadan op Wikipedia
De Ramadan maan
Suikerfeest op Wikipedia

Ook iets te delen? Geef hier je reactie!

Like mijn Facebook pagina om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs, toffe vlogs en leuke GiveAways

 

Bitnami