Papadonna van de maand: Dave Sewtahal

Zondag 18 juni is het Vaderdag. Daarom deze maand niet een Mamasita, maar een Papadonna die in het zonnetje wordt gezet! In deze Vaderdag special stel ik je graag voor aan Dave Sewtahal (39). Je kent hem wel, die geweldige haar & make-up stylist, die elke maand de Mamasita van de maand een glam-over geeft in Who Cares Amsterdam. Naast haar & make-up stylist en eigenaar van Seductive Glamor, is hij trotse vader van Jamie (10). Dave over ouderschap; “geef vaders de kans om vader te zijn”. Lees hieronder zijn persoonlijke verhaal. 

Geef vaders de kans om vader te zijn.

Papadonna looks

Dave en ik zitten vol in de zon op het terras en we genieten van ons drankje. “Wat is het gek om nu aan de andere kant van de tafel te zitten” zegt Dave. Halverwege dit interview beseft Dave dat hij niet eerder zo openhartig is geweest over zijn leven als vader. 

Wie ben je? Wat doe je? Waarom doe je dat?
Ik ben Dave Sewtahal, freakin 39 jaar. Op mijn 15e ben ik begonnen als kapper. Dat is mijn allergrootste passie. Sinds dit jaar doe ik naast haar, ook make-up. Ik heb continu de behoefte om nieuwe dingen te leren. Ik heb mij verdiept in make-up en daarnaast fotografie. Ik woon en werk in de wereldstad Amsterdam. Ik ben dolgelukkig met de liefde van mijn leven Sen (25) en ik heb een prachtige dochter van bijna 11 jaar.

Op je 15e kapper. Heb je altijd al geweten dat je kapper wilde worden?
Ja. Ik wist dat dit mijn roeping is toen ik, bij wijze van spreken in de buik van mijn moeder zat. Ik heb nog net niet mijn eigen navelstreng ingevlochten. Als kind wilde ik een aantal dingen worden; kapper, fotomodel, visagist, kledingontwerper en spelen in Goede Tijden, Slechte Tijden. “Ik kan behoorlijk wat van mijn lijstje afstrepen”, zegt hij lachend.

Ik val op de persoon, niet op geslacht.

Huisje, boompje, beestje. Hoe ziet dat er voor jou uit?
Mijn eerste relatie was met een man. Na 3 jaar eindigde deze relatie. Ik droomde altijd van een gezin. Na 7 jaar vrijgezel te zijn, kwam ik Helen tegen in de Escape Amsterdam. Voor mijn gevoel zag ik er gay uit. Mijn haar was lang en gestyled. Ik was stomdronken en besloot in een opwelling haar te benaderen. Ik was totaal niet haar type, maar toch hebben we nummers uitgewisseld. Daarna hebben we onze eerste date gehad. Ik ben meteen eerlijk geweest en vertelt dat ik een relatie heb gehad met een man. Ik val op de persoon, niet op geslacht. Ik liet het aan Helen om mij te bellen. De volgende dag belde ze mij voor een tweede date.

Hoe ging die tweede date?
Zo goed dat we besloten met z’n tweeën een maand te backpacken in India. We hadden inmiddels acht maanden een relatie. Tijdens deze reis hebben we zo genoten. We leerden elkaar nog beter kennen en besloten om samen te gaan wonen. Toen we weer terug waren in Nederland bleek Helen zwanger te zijn van Jamie. Made in India.

Je werd vader! Wat deed dat met je?
Helen had een fijne zwangerschap, maar ik had het gevoel dat ik van de zijlijn meekeek. Bij een zwangerschap voelen moeders alles. Papa’s weinig tot niets. We blijven best lang op de achtergrond. Toen ik dat aangaf, regelde Helen dat we samen een zwangerschapscursus haptonomie gingen volgen. Bij haptonomie leer je contact te maken met je baby door middel van aanrakingen. Samen bereid je de bevalling voor en nieuwe relatie na de geboorte van je kind. Ik vond haptonomie geweldig om te doen. Ik heb hier zoveel van geleerd. Ik kan dit nieuwe ouders echt aanraden.

Jamie baby

Hoe heb jij als vader de bevalling ervaren?
27 juli 2006. Het was een warme dag! In films zie je vaak dat bij een vrouw, het water breekt en kort daarna een baby in je armen hebt. Ik vroeg me af, hoe het in het echt zou gaan. Bij Helen brak haar water niet. Ik was de weeën aan het timen. Midden in de nacht vertrokken we met de Verloskundige naar het ziekenhuis. Helen’s ontsluiting kwam moeilijk op gang en ze werd overgedragen aan de Gynaecoloog. Ze had een moeizame bevalling, maar ik had het voor geen goud willen missen. Ik keek mee op de vingers van de artsen en vroeg ze de oren van het hoofd. “Alsof ik zelf een arts was”, zegt hij lachend. Ik wilde niets missen. Het mooiste moment van mijn leven was toen Jamie eindelijk op de wereld kwam.

En dan ben je papa en mama. Hoe ging dat?
Helen en ik zaten apart op onze eigen roze wolk. Ze had een coconnetje gebouwd waar ze alleen met Jamie in zat. Daar kwam, en mocht ik niet tussenkomen. Helen werd afstandelijk. We deden niets meer met elkaar. Er was ook geen lichamelijk contact meer. We waren alleen nog maar met Jamie bezig. We begonnen langzaam uit elkaar te groeien en kregen steeds vaker ruzie. Onze relatie ging met pieken en dalen. Zowel Helen als ik wilden onze relatie laten slagen. Jamie was 1,5 jaar toen we op vakantie gingen naar Griekenland. Daar besefte ik dat we niets meer gemeen hadden met elkaar, behalve Jamie. De ruzies waren onophoudelijk en ik hakte de knoop door om uit elkaar te gaan.

Geen enkel kind verdient het om de dupe te worden van de onenigheid tussen ouders.

Jullie gingen uit elkaar. Wat is er daarna gebeurd?
Het ging slechter tussen ons. Na onze vakantie ben ik meteen op zoek gegaan naar een andere woning. Ik kreeg als snel een anti-kraak woning aangeboden. De ruzies tussen Helen en mij werden erger. Ik was bang dat ik Jamie niet meer mocht zien. Als je uit elkaar gaat, heb je als vader weinig rechten. Ik liet mij leiden door die angst en herkende mezelf niet terug. Helen en ik troffen een omgangsregeling. Ik wilde zoveel mogelijk bij mijn kind zijn. Jamie was inmiddels 3 jaar. Het was mijn weekend en ik ging Jamie ophalen bij Helen. Daar aangekomen ontstond er een ruzie doordat ik een verkeerde beslissing had genomen. Ik kreeg Jamie niet mee, maar was vastberaden om haar mee te nemen. Toen gebeurde het ergste moment in mijn leven. Jamie stond als een lappenpop tussen ons in. Ik trok haar met mij mee en Helen trok Jamie met haar mee. Jamie heeft dit moment heel lang met zich meegedragen. Geen enkel kind verdient het om de dupe te worden van de onenigheid tussen ouders.

Mocht je Jamie daarna nog zien?
Na dat moment, besefte Helen en ik dat het zo niet langer door kon gaan. We gingen in relatietherapie. Ook al waren we niet meer bij elkaar we blijven een relatie houden omdat we de ouders zijn van Jamie. Tijdens deze relatietherapie sessies heb ik veel inzichten opgedaan. Helen en ik namen niet onze eigen verantwoordelijkheid, maar schoven dat constant naar elkaar. We voedde elkaar met negativiteit. Met kleine stapjes ging het steeds beter tussen ons. We maakte geen ruzie waar Jamie bij was. In de tussentijd was ik mijn woning kwijt. In drie jaar ben ik in totaal twaalf keer verhuisd. Eindelijk was het moment daar toen ik het goede nieuws kreeg van de woningbouw. Er was een geschikte woning voor mij beschikbaar. Jamie en ik hebben als nomaden rondgetrokken de afgelopen jaren. Daarom beloofde ik haar kamer als eerst in te richten. Ik kon mijn tranen niet bedwingen toen ik haar verraste met haar eigen kamer.

Nu is die turbulente tijd achter de rug. Hoe gaat het nu met je?
Zowel Helen als ik hebben opnieuw de liefde gevonden. Ze heeft inmiddels een tweede dochter waar ik dol op ben. De relatie tussen mij en Helen is zoveel verbeterd. Ik respecteer haar en we leren van elkaar. Twee jaar geleden ben ik Sen tegen gekomen. Sindsdien zijn wij onafscheidelijk. We wonen samen. Jamie en Sen zijn zo dol op elkaar. Ik ben zijn eerste relatie, die hij heeft geïntroduceerd bij zijn ouders. Nadat ik het contact met mijn moeder had hersteld, heb ik Sen geïntroduceerd. 

Papadonna 4

Hoe ging die eerste introductie?
De ouders van Sen wisten niet dat hij homoseksueel is. We vonden het erg spannend hoe ze zouden reageren. Ook omdat zijn ouders religieus zijn. Mijn schoonvader is fotograaf. Gezien mijn interesse in fotografie hadden we meteen een klik bij de eerste ontmoeting. Ze moesten wennen dat hun zoon een relatie heeft met een man. Het is zo fijn dat ze ons volledig hebben omarmd en geaccepteerd. Nadat ik een appje kreeg van mijn broer dat het slecht ging met mijn moeder heb ik hem gebeld. Hij vertelde aan de telefoon dat onze moeder baarmoederhalskanker had. 

Je moeder bleek ernstig ziek. Jullie hebben weinig contact gehad met elkaar. Wat heb je gedaan?
Ik besloot mijn moeder te bellen. Daarna zocht ik haar op in haar woning in Rotterdam. Toen we elkaar in de ogen keken wisten we dat we het verleden achter ons moesten laten. We maakte schoon schip. Ik stelde haar voor aan Sen en ze verwelkomde hem hartelijk. Samen zijn we naar alle doktersafspraken geweest. Bij de uiteindelijke uitslag kregen we te horen dat de kanker was uitgezaaid. Chemo had geen zin meer. Ze gaven mijn moeder een prognose van een jaar. Mijn moeder besloot er het beste van te maken.  Haar laatste wens kwam uit toen ze op vakantie ging naar Suriname. In haar geboorte land heeft ze haar laatste adem uitgeblazen. Ik ben dankbaar dat ik de band met mijn moeder heb hersteld. Ik herken ook veel van mijn moeder in Jamie.

Make it count en hou je shit bij je.

Vertel ons over Jamie!Papadonna 3
Ik had altijd het idee, dat baby’s helemaal verkreukeld op de wereld komen. Dat was bij Jamie niet het geval. Ze was de mooiste baby die ik ooit heb gezien. Voluit heet ze Jamie Adinda Sewtahal. Adinda is Indonesisch en betekent: eerst geboren dochter en zus. En dat is ze ook! Jamie is een puber in wording. Ik vind die pubertijd doodeng! Tegelijkertijd kijk ik er ook naar uit. Ze kan koppig zijn, maar ook heel lief. Jamie heeft zoveel meegemaakt in haar korte leven. Ze is zo weerbaar. Over de tijd dat we zo vaak zijn verhuisd zegt ze “Papa, ik had altijd een wereldreis willen maken. En dat heb ik gedaan in Amsterdam”.

Tot slot: wat is jouw belangrijkste tip voor ouders?
Blijf communiceren met je partner. Maak tijd voor elkaar. Geen ruzie waar je kinderen bij zijn. Geef je kind onvoorwaardelijke liefde. Make it count en hou je shit bij je.
Een extra tip voor moeders: geef vaders de kans om vader te zijn. Moeders hebben instinct, en vaders hebben dat ook. Je hoeft niet alles voor te kauwen. Wij mannen komen er zelf wel achter. Dus geniet lekker als je op stap bent met je vriendinnen. En laat je partner maar zelf uitzoeken hoe hij die luiers moet verschonen.

Ook iets te delen? Geef hier je reactie!

Like mijn Facebook pagina om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs, toffe vlogs en leuke GiveAways

 

Bitnami