Mamasita special: een carrièreswitch en kinderen. Logisch of onlogisch?

Na je 35e een carrièreswitch maken met twee jonge kinderen? Is dat wel zo logisch? Na een turbulente carrière als modeontwerper besloot ze na tien jaar, samen met haar partner het roer volledig om te gooien. Ze bouwen nu samen een filmproductiemaatschappij op. Daarnaast heeft ze een manier gevonden om haar passie voor gezonde voeding te combineren met video. Haar ultieme droom: eigen filmproducties maken en schitteren zowel voor- als achter de camera. In deze Mamasita special vertelt Liza Koifman (35) waarom ze een carrièreswitch heeft gemaakt en hoe ze dat doet met twee kinderen.

Laat je niet leiden door angst als je een carrièreswitch wilt maken.

voor en na liza koifman
Fotografie, haar & visagie: Dave Sewtahal. Interview & styling: Nazia Witkamp.

Wie ben je, wat doe je en waarom doe je dat?
Ik ben Liza Koifman 35 jaar, geboren in Rusland en opgegroeid in Nederland. Samen met mijn vriend Tomas (38) wonen wij in bruisend Amsterdam met onze zoon Noah (5) en dochter Lotus (3). Momenteel ben ik een nieuw pad ingeslagen als filmmaker en sta zowel voor- als achter de camera. Dit bouw ik samen op met Tomas. Die zich vooral bezighoudt met het technische gedeelte en camerawerk. Wij zijn twaalf jaar bij elkaar en zijn ook samen het modemerk “OntFront” gestart. Hiermee zijn we gestopt omdat ik onder andere mijn creatieve ei niet meer kwijt kon. Film is voor mij de mooiste vorm van kunst, ik hou van de magie ervan en de verhalen die je ermee kan vertellen. En daar wil ik een deel van zijn.

Wat heeft jou gemotiveerd om de carrièreswitch te maken van modeontwerpster naar filmmaker?
Na tien jaar het modemerk OntFront (klassieke herenmode en streetfashion) en vijf jaar de winkel op de Haarlemmerdijk te hebben gehad, kwam er een keerpunt. De winkel was zeven dagen in de week open. Lotus werd net geboren. De kosten werden met het nieuwe huurcontract significant verhoogd. Daarbovenop liep de verkoop terug en sloten steeds meer winkels hun deuren op de Haarlemmerdijk. De passie waarmee we OntFront zijn gestart was weg. En dan werk je allebei heel hard, heb je geen vakantie- of familietijd en kan je nooit een weekendje weg met het gezin. En toen realiseerde ik dat ik heel bewust de tijd met onze twee kinderen wilde meemaken. En uiteindelijk hebben we besloten om de winkel te verkopen en te stoppen met het modemerk.

Tomas zag scherp hoe videocontent zich in de toekomst ging ontwikkelen en we besloten ons hierin te verdiepen. We volgen verschillende masterclasses op gebied van video en film en zijn gestart met onze eigen videoproductiebedrijf. Tomas focust zich op de technische kant zoals camerawerk en ik richt mij op acteren en de productie. Ik ben in 2007 afgestudeerd aan de filmacademie in Production Design oftewel filmvormgeving. Vanuit die interesse bouw ik nu verder aan een carrière in film. Ook heb ik een passie voor gezonde voeding en daar geef ik nu meer tijd aan en ik schrijf erover op mijn blog Eat for happiness

Wat is Eat for happiness? Liza Koifman DEF
Ik ben best wel een hippie als het aankomt op gezonde voeding. Vanuit mijn jeugd in Rusland heb ik natuurgeneeswijze meegekregen. In Rusland is deze manier van geneeswijze heel gebruikelijk. In de piek van ons bedrijf heb ik mijn gezonde leefstijl laten varen en leefde ik van sigaretten en ongezonde voeding. Toen we onze kinderen kregen heb ik mijn leefstijl veranderd. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen goed en gezond eten. Ook kreeg ik veel vragen over mijn recepten. Zo is de blog Eat for happiness ontstaan.  Daarbij heb ik ook mijn eigen YouTube kanaal waarop ik stap voor stap laat zien hoe je een heerlijk gezond gerecht maakt. Zo kan ik mijn passie voor gezonde voeding combineren met video. En Tomas kan op deze manier al zijn verschillende soorten lenzen van zijn camera uitproberen en meters maken met film.  

Hoe zie je jouw toekomst in film?
Wij richten ons nu op het produceren van filmcontent voor klanten, zowel commercieel als artistiek. Op deze manier bouwen wij ervaring op en een netwerk. Mijn ultieme droom is om eigen filmproducties te maken. De Duplass broers, Mark en Jay zijn mijn inspiratie. Zij schrijven, produceren, regisseren en acteren in hun eigen films. Dit lijkt mij het ultieme gevoel van creatieve vrijheid. Ik heb een script geschreven die we in de tweede week van april gaan opnemen. Zo kan ik mijn skills ontwikkelen en proeven of dit voor mij is weggelegd. Zo zal ik in deze film actief zijn voor- en achter de camera. Daarna wil ik een script gaan schrijven voor een speelfilm, waar ik al heel lang mee rondloop in mijn hoofd.

Mijn ultieme droom is om eigen filmproducties te maken.

Het opzetten van jullie eigen filmbedrijf en Eat for happiness. Hoe combineer je dat met moederschap?
Op je 35e een nieuwe carrière beginnen met twee kinderen is qua timing wellicht onlogisch. Ik ben een rusteloos creatief type die altijd wil ondernemen. Tomas en ik zijn doelgericht en gefocust. Ik ga er geen romantisch beeld over schetsen, het is pittig om dit te doen met twee kinderen. Alles gaat om het schema heen van de kinderen. Noah gaat vier dagen in de week naar school en op woensdag is hij samen met Lotus bij oma. Lotus gaat vier dagen naar een ouderparticipatiecrèche. Bij een ouderparticipatiecrèche vangen ouders elkaars kinderen op. Een keer in de week ben ik daar ook actief en pas ik op acht kinderen. Het voordeel van voor jezelf werken is dat je je tijd zelf kan indelen. Ik doe zoveel mogelijk in de tijd dat de kinderen op school/crèche zijn en daarnaast werk ik heel veel ’s avonds en ook ’s nachts.

Mamasita special Noah DEFHoe zou je jouw kinderen omschrijven?
Noah is echt een natuurmens en een dromer die dol is op planten en dieren. Elke lente leggen wij een moestuin aan en dan wil hij alles weten van de plantjes. En dan vooral welke hij kan eten. We gaan ook regelmatig groente en fruit plukken in de pluktuinen in Amsterdam West. Laatst waren wij in de Artis en liep Noah knabbelend aan een boerenkool in zijn hand. Die had hij geplukt langs de kant in de Artis. Lotus is echt een showpony. Ze is dol op om in de schijnwerpers te staan en vindt het geweldig als alle aandacht op haar gericht is. Ze houdt ervan om aan het woord te zijn. Los van elkaar zijn het best verschillende kindjes. Als ze samen zijn brengen ze in elkaar een andere energie naar boven, dat is best interessant om te zien. Het zijn hele leuke en lieve kindjes.

Welke impact hebben Noah en Lotus op jou?
Na de geboorte van mijn tweede kind kwam er een keerpunt. Het leven gaat zo ontzettend hard en dan besef ik me dat ik alleen dingen wil doen waar ik een volle 100% achter sta. Dat wil ik ook mijn kinderen meegeven. Word niet de slaaf van je eigen leven. Ik heb geleerd om vanuit mijn gevoel te leven en te genieten van de kleine dingen. Ik dacht vroeger altijd, dat ik pas gelukkig zou zijn als ik een grote multinational had opgezet. Toen besefte ik me dat geluk niet zo werkt. Vanuit mijn tijd in OntFront leefde ik op een constant hoog stressniveau. Ik heb nu geleerd om stress te herkennen en dan een stap terug te nemen. Ik hoef mijzelf niet meer te bewijzen naar andere toe. Dat had ik toen ik in de mode werkte wel. De kinderen hebben mij op een positieve manier veranderd.

Wat vind je het mooiste aan moederschap?
De puurheid ervan. Kinderen zijn blij zonder reden. Bij ons volwassenen moet er iets extern gebeuren om blij te zijn. Kinderen halen die blijheid uit zichzelf. Wat ik ook mooi vind is dat ik zoveel kan leren van mijn kinderen. Dat ik dit mag ontvangen en wat ik ze mag meegeven aan kennis. Van die kleine mensjes die ik mag begeleiden naar een volwassen leven. Eigenlijk vind ik dit tegelijkertijd ook het engst.

Wat vind je precies eng aan moederschap? Mamasita special Lotus DEF
Doe ik het wel goed? Het schuldgevoel en onzekerheid die erbij komt kijken. Heb ik genoeg tijd voor mijn kinderen? Geef ik ze genoeg mee aan kennis? Ben ik niet te vaak boos op ze? Te streng? Zeg ik te vaak nee? Al deze vragen houden mij bezig in hun weg naar volwassenheid.

Wat wil je jouw kinderen meegeven?
Empathie. Ik vind dat er weinig begrip is voor mens en dier. En dat veroorzaakt ook wereldproblemen. Ik wil Noah en Lotus leren, dat als ze iets willen dat ze er voor gaan en weten dat ze het kunnen. En een belangrijke vind ik: van jezelf houden. Dat heb ik zelf niet geleerd als kind. In Rusland ben ik opgegroeid met een andere mentaliteit. De opvoeding in Rusland is vooral kritisch zijn naar jezelf. Dat heeft ook een positieve kant waardoor je gaat voor je doel. Ik wil mijn kinderen leren dat hun eigen waarde niet afhankelijk is van wat andere van ze vinden. Dat ze stevig op de grond staan en vanuit daar de juiste beslissing kunnen maken. Ik hoop dat hiermee twee mooie en sterke volwassen mensen ontstaan.  

Kinderen hebben minder nodig dan we denken. Dat is wat ik geleerd heb de afgelopen jaren.

Tot slot: wat is jouw tip voor andere moeders & vaders.  
Laat je niet leiden door angst als je een carrièreswitch wilt maken. Ik was ook bang om iets anders te doen in de laatste jaren van ons bedrijf. Uiteindelijk is het een goed besluit geweest. Het is fijn om je kinderen een financiële basis mee te geven, alleen wat hebben kinderen aan een ongelukkige moeder? Kinderen hebben voornamelijk liefde en warmte nodig. Van gestreste ouders die alleen maar werken voor geld wordt niemand gelukkig. Kinderen hebben minder nodig dan we denken. Dat is wat ik geleerd heb de afgelopen jaren. Het leukste vinden mijn kinderen als we naar de IJ-hallen gaan. Dan nemen ze een doosje mee en verzamelen ze van de grond en onder de kraampjes. Zoals kralen of een verloren oorbel. Net echte schatten, dat vinden ze fantastisch. Er is nooit een goed moment om een carrièreswitch te maken. Dus als je er serieus over nadenkt, maak hem nu! Je leven wordt alleen maar korter, je kinderen worden groter en voor je het weet zijn ze het huis uit. Dus leef in het nu. Maak die keus voor jezelf.

Liza Koifman gezin DEF

 

Ook iets te delen? Geef hier je reactie!

Like mijn Facebook pagina om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs, toffe vlogs en leuke GiveAways

 

Bitnami