De gezonde schoollunch

16 oktober 2017, Mika’s eerste schooldag. Jeeejjj wat spannend! Dus goed voorbereiden zodat deze belangrijke gebeurtenis voor Mika -en mamma- leuk en soepel verloopt. En nu moeten die hersentjes echt aan het werk dus is een gevarieerde en gezonde lunch essentieel. Op zoek naar informatie over school lunches viel mijn oog op de bento lunchtrommels. Op Instagram volgde ik een aantal “bentomoms” zoals Olivia’s Bento & Femsbento, en steeds zag ik geweldige, gevarieerde en heerlijke bento lunchtrommels voorbij komen. Ik voelde een nieuwe hobby aankomen! Dus drie maanden geleden ging Mika naar school met zijn Yumboxen in zijn schooltas en sindsdien heb ik een aantal moeders bekeerd tot bentomoms. En, omdat ik vaak vragen krijg hierover heb ik besloten er een blog over te schrijven met de links naar mijn favorieten producten en een kortingscode! Dus lees snel verder. 

Wat is een bento lunchtrommel? Laten we beginnen met het woord ‘bento’. Bentō is een maaltijd die veel voorkomt in Japan. Je kan dit in vele winkels kopen, maar veel mensen maken ze thuis, en nemen ze mee naar school/werk. Happy Mika met bento spulletjesHoewel een bentō van origine Japans is, kan er van alles in het bakje gedaan worden, variërend van traditioneel Japanse gerechten, tot pasta en brood. 

Op school heeft Mika twee eetmomenten: tien-uurtje dat bestaat uit fruit en iets te drinken en de lunch met iets te drinken. Zij eten dit op in het klaslokaal en gaan daarna lekker buitenspelen. Ik ga je hieronder vertellen wat mijn favorieten Yumboxen zijn en hoe ik deze klaarmaak voor Mika. Het leuke is dat je het heel simpel kan vullen in 5 minuten, of je maakt er een uitgebreid feestje van met vormpjes & prikkertjes. Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste. Het is namelijk een uit de hand gelopen hobby geworden waar ik veel plezier aan beleef. Het maken van de bento lunchtrommel werkt voor mij ook ontspannend. Maar goed, misschien draaf ik erin door, dus doe wat goed voelt voor jou. Kinderen worden ook groot van een lekker bammetje met kaas en een banaantje.

Goed om te weten, ik ben niet gesponsord door Yumbox. Alles wat je op de foto ziet heb ik allemaal zelf gekocht en aangeschaft. Ik ben gewoon een hele enthousiaste Bentotut!

De lunchtrommel

Voor Mika’s 10 uurtje gebruik ik de Yumbox mini. Dit is een klein schattig trommeltje met 3 vakjes. Ik doe hier Mika’s favoriete fruit in: appel, druiven en blauwe bessen. Het mooie is dat je eindeloos kan variëren met fruit. Voor de lunch krijgt Mika de Yumbox Classic of Yumbox Panino mee:
De 
Yumbox Classic: deze heeft 5 vakken van 118 ml en 1 klein vakje voor kleine snacks en (dip)sausjes.
De Yumbox Panino: deze heeft 1 groot vak van 470 ml, 2 kleinere vakken van 118 ml en 1 klein vakje voor kleine snacks en (dip)sausjes.
Als je kindje dol is op brood dan raad ik aan om de Panino met 4 vakken te nemen. Wil je variëren, dan raad ik de Classic met 6 vakken aan. Mika krijgt namelijk ook wraps of pasta mee. Dat vindt hij heerlijk! Het leuke van de Yumbox is dat hij lekvrij en luchtdicht is. Zo kan je de avond ervoor de lunch klaar maken en in de koelkast zetten. Als je kindje begint aan zijn lunch is alles nog lekker vers. Bijvoorbeeld, appelpartjes worden niet bruin, omdat de Yumbox luchtdicht is. Ik maak daarom ook elke avond voordat ik naar bed ga de trommeltjes klaar voor Mika. Ook als hij een halve dag school heeft. Op de woensdagmiddag gaat Mika naar Judo. Als ik hem van school haal dan heb ik in totaal 25 minuten om te lunchen en Mika klaar te maken voor Judo. Zijn lunchtrommel ligt dan al klaar, omdat ik die de avond van te voren heb gemaakt. Dat scheelt een hoop tijd, ideaal! Ook kan je de Yumbox meenemen naar een dagje uit zoals een picknick of pretpark. Een veelgestelde vraag is of Mika alles opeet; jazeker! En als er iets over blijft, dan eet hij thuis nog lekker de laatste beetjes op.

Voordelen van de Yumbox
* Luchtdicht;
* Lekvrij;
* Eindeloos variëren door de verschillende vakjes;
* De tray kan je loshalen en in de vaatwasser stoppen;
* Je kan de tray ook los verkrijgen zodat je de Yumbox makkelijk opnieuw kan gebruiken;
* Niet alleen leuk voor school, maar ook voor een dagje uit;
* Wat je kindje niet op krijgt, kan hij thuis verder opeten;
* Lunchtrommel ziet er aantrekkelijk uit waardoor kinderen het leuk vinden om gezond te eten;
* Vanwege luchtdicht en lekvrij kan je de avond ervoor de lunchtrommel klaar maken. Dus geen gehaast in de ochtend;
* Verkrijgbaar in verschillende leuke kleurtjes.

Nadelen van de Yumbox
De onderkant van de tray heeft onhandige randjes waar viezigheid tussen kan komen als je dit in de vaatwasser stopt. Dus goed met de hand schoonmaken of rechtop in de vaatwasser doen;
* Bij het schoonmaken blijft er water staan in de randjes aan de onderkant dus goed droog maken met een theedoek;
* Geadviseerd wordt om de buitenkant niet in de vaatwasser te doen ivm de siliconen deksel. Door de hitte of te agressieve vaatwastabletten kan de siliconen deksel los laten en ook zullen de trays sneller vervagen.

* De prijs is hoger dan je gewend bent van een lunchtrommel.

10uurtje en lunch

Het feestje in de lunchtrommel

Je kan eindeloos variëren in de lunchbox. Je bepaalt zelf hoeveel tijd je eraan besteedt. Wil je het simpel houden doe dan wat snoeptomaatjes (advies om het in de lengte doormidden te snijden vanwege verstikkingsgevaar), snack worteltjes en komkommertjes in met wat nootjes en een wrap of een lekker bammetje. Ga je los net als ik dan heb ik hier wat tips voor je.

UITSTEKERS | Oe ik hou van uitstekers. Ik krijg tegenwoordig zelfs verzoeken van Mika: Mama mag ik een konijntje in mijn lunchbox? Hoe leuk! Elke ochtend als ik Mika naar school breng vraagt hij wat er allemaal in zijn lunchbox zit! Van appels kan je leuke vormpjes maken en zelfs van komkommers maak ik sterretjes of bloemetjes. Je hoeft de schil er niet af te halen want door het vormpje snijd je de schil automatisch er vanaf.

PRIKKERTJES | Ja, mijn man moet altijd lachen als hij ziet dat ik los gegaan ben met prikkertjes. De favoriete prikkertjes blijven de oogjes! Ik heb ook leuke gesprekken met het fruit en brood zodra ze een gezicht van me krijgen. Als je het leuk vindt, kan je kindje ook betrekken door hem/haar de prikkertjes uit te laten kiezen. Prikkertjes zien er niet alleen mooi uit, maar zijn ook handig voor je kleuter om fruit mee te eten. 

CUPCAKE VORMPJES Dit brengt nog meer kleur aan in je lunchtrommel. Een siliconen cupcake vormpje is leuk om bijvoorbeeld een eitje in te doen. Of een paar olijfjes. Heb je geen bento lunchtrommel dan kan je met deze cupcakevormpjes zelf ‘vakjes’ maken in de gewone lunchtrommel.

BROOD UITSTEKER | Je kan bammetjes omtoveren tot auto’s, beertjes, vlinders. Wat jij wilt! Het bammetje kan je dan ook aan de bovenkant decoreren met een plakje kaas of komkommer. Wil je geen bammetje? Probeer dan een wrap met kruidenkaas en zalm of wat pasta.

Foodwaste? Nee hoor. Ik gooi namelijk alle resten groente en fruit in de blender en daar maak ik een lekkere smoothie van. De resten van het bammetje eet ik, of manlief op. Sommige bentomoms maken er croutons mee voor in de soep. Heb je een konijn? Dan maak je die blij met het overgebleven brood. Vind je het belangrijk dat je kindje de korsten op eet? Dan kan je die ook in het trommeltje meegeven

Mamasita tip: in het begin zal je merken dat je kindje een voorkeur heeft van bepaald fruit. Mika vindt mandarijnen hartstikke lekker, maar  op school eet hij dat niet op als het in zijn bento lunchtrommel zit. Appels daarentegen, gaan ALTIJD op. Hierdoor weet je op een gegeven moment wat je in het trommeltje kan doen zodat hij leeg terugkomt.

Classic en Panino

Drinken

Wat geef je mee aan je kindje om te drinken, hoeveel en waar gaat het in? Pakjes drinken zijn niet duurzaam. Daarnaast zit er best een hoog gehalte suiker in pakjes drinken. Veel scholen raden dit dan ook af. We hebben inmiddels ervaring met verschillende drinkflesjes, maar de beste voor school vind ik Drink in the Box. Drink in the Box is een lekvrije, hervulbare en herbruikbare drinkbeker in de vorm van een drink pakje. De Drink in the Box is voor Mika precies genoeg bij zijn eetmomentjes op school. Maar natuurlijk ook handig voor onderweg. Daarnaast is het klepje makkelijk te openen voor een peuter/kleuter. Om 10:00 uur krijgt Mika water mee in zijn Drink in the Box en bij zijn lunch appeldiksap of havermelk. Je kan zelf ook eindeloos variëren door bijvoorbeeld blauwe bessen bij het water te doen. De Drink in the Box zijn ook verkrijgbaar in large.

Voordelen Drink in the Box
* Lekvrij;
* Herbruikbaar:
* Eindeloos variëren;
* Vaatwasserbestendig;
* Onderdelen uit elkaar te halen;
* Klep is makkelijk te openen door peuters/kleuters;
* Lekker stevig, kan tegen een stootje;
* Verkrijgbaar in leuke kleurtjes!

Nadelen Drink in the Box
* Soms spuit er een beetje water uit als je hem dicht maakt;
* In de vaatwasser kan er soms viezigheid in de klep komen dus goed afspoelen.

Drink in the Box

Kortingscode [VERLOPEN!]

De Yumbox, Drink in the Box en 90% van de bento accessoires heb ik gekocht bij mijn favoriete webshop De Bentofabriek. En speciaal voor jou heb ik een kortingscode geregeld! Voeg de kortingscode ‘mamasita’ toe bij je bestelling en krijg tot maandag 12 februari 10% korting op je gehele bestelling.

Mamasita tip: word ook lid van de facebookgroep Bento ideeën – Yumbox Benelux voor inspiratie, tips & tricks en blijf op de hoogte van acties rondom je favoriete producten.
Vergeet niet, om voor meer inspiratie Mamasita & Bentotut op Instagram te volgen!

Ik ben benieuwd hoe jij een gezonde lunchtrommel klaarmaakt voor jouw kindje? Deel je tips hieronder!

Links naar mijn favorieten producten

Yumbox
Stempel uitstekers
Prikkertjes
Cupcake vormpjes
Brooduitstekers
Drink in the Box

 

Ook iets te delen? Geef hier je reactie!

Like mijn Facebook pagina om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs, toffe vlogs en leuke GiveAways

 

Bitnami